volg ons

Actueel

Actie Kievitsbloem na brand groot succes!

donderdag 16 februari 2017

Het is 1 januari 2017. Het begin van het nieuwe jaar. Een feestelijke dag voor iedereen. Maar niet voor een twintigtal bewoners van Driezorg-locatie De Kievitsbloem. Door baldadige jongeren zagen zij hun tuinmeubelen in rook opgaan. Gelukkig zijn er nog buurtgenoten als Nikki Westenberg en Anne van Veen. Zij trokken zich het lot van onze ouderen aan en begonnen een Facebook pagina. Met als doel de vergane tuinmeubels te vervangen. En met succes.

Huisgenoten Nikki en Anne zagen het gebeuren. Nikki belde de politie. “Die bleek gelukkig al gewaarschuwd. De brandweer en politie waren snel ter plaatse”. Al gauw kwamen Nikki en Anne, al pratende over het voorval, op het idee een inzamelingsactie te organiseren. Een idee dat door de bewoners en het personeel van de Kievitsbloem werd omarmt.

Notabene dezelfde dag was er weer een klein vuurtje gestookt op dezelfde plek. Gelukkig werd dit gezien door Nikki. “Ik ben toen even met een emmer water er naartoe gegaan en heb het vuur gedoofd. Daar trof ik ook een raadslid van de PvdA aan die polshoogte kwam nemen. Ik vertelde van de actie en zij was direct enthousiast”. ’s Avonds belde De Stentor al. “Blijkbaar had het raadslid daar connecties”. De persaandacht spoedde Nikki tot het aanmaken van een Facebookpagina. “Het nieuws van de actie verspreidde zich als een lopend vuurtje”. De dames kijken elkaar aan. “Dat is misschien niet zo’n gelukkige woordkeuze”.

Om de schade te inventariseren trokken Anne en Nikki  van deur tot deur bij bewoners van de Kievitsbloem met hulp van Kievitsbloem receptioniste Hannie Scholten. Nikki: “Toen bleek pas hoe groot de schade was en hoe verdrietig en boos mensen waren.   Veel bewoners hechtten ook emotionele waarde aan de meubelen”. “Ook hun gevoel van veiligheid was aangetast”, vult Anne aan. “Heel verdrietig allemaal”.

Des te meer reden voor de dames om snel aan de slag te gaan. Over aanbod van tuinmeubelen hadden ze niet te klagen, geeft Anne aan. “We hebben het overal vandaag gehaald. Niet alleen uit Zwolle, maar ook Kampen, Dalfsen en zelfs Vierhouten! Gelukkig regelde Ellen Iemenschot, medewerker op de Kievitsbloem een opslagruimte”. Eén voorval staan hun vooral bij. Lachend vertelt Nikki: “Bij één adres mochten we uit de voortuin een tafel ophalen. De bewoners waren zelf niet thuis. Dat was best raar. De buren keken wel vreemd op toen wij met gereedschap de tafel demonteerden”. De reacties van mensen zijn ook hartverwarmend. “Een mevrouw zei dat ze de meubelen eigenlijk nog zelf gebruikte, maar dat ze het zo’n goede actie vond”.

Ook de tuinkabouters proberen Anne en Nikki te vervangen. “We kregen er één aangeboden. Ze had nog zo gezegd met vier mannen moet het lukken, maar eigenwijs als we zijn dachten we het met ons tweeën wel te kunnen”.  Dat bleek moeilijker dan gedacht. “Het was een betonnen tuinkabouter van wel een meter lang. Niet van de grond te krijgen. Die blijft dus nog even staan”. Binnenkort worden de meubelen aan de bewoners overhandigt. Eén ding heeft alle ellende wel opgeleverd. “Het heeft de saamhorigheid en betrokkenheid in de buurt vergroot”. Iets dat beide dames zeer tevreden stemt. En ook de bewoners en het personeel van de Kievitsbloem. Namens hun, bedankt dames. Top actie!

Auteur: Elizabeth Alferink 

Foto's van Actie Kievitsbloem na brand groot succes!

Actie Kievitsbloem na brand groot succes!

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht