volg ons

Actueel

Arcadia viert 50 jaar in vernieuwd en verduurzaamd pand

vrijdag 24 juni 2022

Locatie Arcadia bestaat dit jaar 50 jaar. Bewoners van de ruim 150 appartementen en medewerkers vieren dit tijdens een speciale feestweek van maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli. Op maandag 27 juni is de aftrap van de feestweek met onder andere de officiële opening van de nieuwe jeu-de-boules-baan. Naast het jubileum wordt ook de afronding van de grootschalige verduurzaming en vernieuwing van het pand gevierd. Een mijlpaal die tevens symbool staat voor Arcadia: altijd in ontwikkeling.

Feestweek
Na de officiële aftrap op maandag 27 juni in het bijzijn van bestuur en management van betrokken organisaties, volgen diverse feestelijke activiteiten. Zo maken bewoners een huifkartocht en is er een braderie. Voor bewoners een belangrijke markering van het einde van de werkzaamheden die bijna een jaar duurde.

Altijd in ontwikkeling
De afronding van de renovatie en verduurzaming is een van de tekenen dat de locatie altijd meegaat met de tijd. De geschiedenis van de locatie toont dit aan. Stichting Arcadia kondigde begin jaren 70 de komst van de service-flat voor bejaarden aan. De belangstelling vanuit bewoners van Zwolle voor de ruim 150 appartementen was groot. De bouw van Arcadia werd gecombineerd met de bouw van De Terp, een dienstencentrum met recreatiezaal, spreekkamers, bad- en douchegelegenheid. Voor bewoners van Arcadia maar ook voor alle Zwolse senioren uit de omgeving. Dit had als doel "de gepensioneerde mens meer mogelijkheden bieden langer te kunnen blijven wonen in eigen vertrouwd huis, bij eigen vertrouwd haard." Aldus de voorzitter van de stichting destijds.

In de beginjaren was het uitgangspunt dat de bewoners geen zorg nodig hadden en goed mobiel waren. Een medische keuring was onderdeel van de toewijzing van een appartement. Wanneer de gezondheid slechter werd, volgde opname in een verzorgingshuis. Eind jaren tachtig veranderde dit. Er kwamen ook (ernstig) zieke mensen te wonen die hulpmiddelen zoals een rolstoel of rollator nodig hadden. Een grote overgang voor de bewoners.

De steeds zwaardere zorgvraag van bewoners zorgde voor veel veranderingen. Zo was de nachtwaak met alleen een EHBO-diploma niet langer een aanvaardbare oplossing voor de wacht tijdens de nachtelijke uren. Medewerkers werden geschoold, het zorgaanbod steeds verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. In 1997 volgde de fusie met verzorgingshuis Rivierenhof en ontstond Driezorg. De weg werd ingeslagen om nog beter antwoord te geven op de toenemende zorgvraag.

Die ontwikkeling is nooit gestopt. In 2011 en 2012 werd het exterieur en het interieur flink onder handen genomen. Bredere deuren, nieuwe keukens en technologie werd ingezet zoals een videofooninstallatie en een centraal brandmeldsysteem. Het gebouw ontwikkelt zich mee met de vragen en eisen van bewoners en de samenleving. In 2021 werd gestart met een volledige vernieuwing en verduurzaming van Arcadia. Het verhogen van comfort voor bewoners staat voorop. Betere isolatie, nieuwe badkamers en energiezuinige toepassingen maken de appartementen goed voorbereid op de toekomst.

Zelfstandig wonen met volledige zorg
Ook op zorggebied zetten ontwikkelingen door. Driezorg zet in op Langer Leven Thuis door meer zorg bij mensen thuis aan te bieden. Onlangs is een proef gestart met het bieden van Volledig Pakket Thuis aan bewoners van Arcadia. Een pakket van zorg dat bestaat uit maaltijden, dagbesteding, persoonlijke verzorging en huishoudelijke hulp. Onderzocht wordt wat er nodig is om dit aan bewoners van Arcadia te bieden. Kortom een locatie die volop meebeweegt met de samenleving.

Foto's van Arcadia viert 50 jaar in vernieuwd en verduurzaamd pand

Arcadia viert 50 jaar in vernieuwd en verduurzaamd pand Arcadia viert 50 jaar in vernieuwd en verduurzaamd pand

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht