volg ons

Actueel

Driezorg-locatie Arcadia flink op de schop voor verduurzaming en verbetering

maandag 13 september 2021

In september start de verduurzaming en verbeteren van de 159 woningen van locatie Arcadia in Zwolle Dieze-Oost. In juni is al gestart met het aanpakken van de algemene ruimten. Het pand, eigendom van Woonzorg Nederland en verhuurt door ouderenzorgorganisatie Driezorg, zal na afloop energiezuiniger en comfortabeler zijn om te wonen. Alle woningen worden beter geïsoleerd door onder andere het plaatsen van HR++ glas (nieuwe kozijnen) en daarnaast worden de badkamers volledig vernieuwd. Ook de algemene ruimten zoals de entree en de koffiehoek worden verbouwd. In Arcadia wonen senioren zelfstandig met de mogelijkheden voor zorg en ontmoeting dichtbij. Het streven is dat na de renovatie de woningen voorzien kunnen worden van energielabel B. De locatie is daarnaast weer volledig gemoderniseerd en biedt een hogere wooncomfort aan de bewoners.

Instemming bewoners
Begin dit jaar werden bewoners van locatie Arcadia geïnformeerd over de plannen voor verduurzaming en verbetering van de woningen. In verband met corona waren fysieke informatiebijeenkomsten niet mogelijk. Er werden creatieve alternatieven gevonden. Zo werd een proefwoning ingericht waar bewoners afzonderlijk van elkaar een bezoek aan konden brengen. Via nieuwsbrieven en persoonlijk contact werden bewoners verder geïnformeerd over de plannen. Voor de plannen was de instemming van minimaal 70% van de bewoners nodig. Dat is ruimschoots behaald. 

Ondersteuning bewoners
Het verduurzamen en verbeteren van de woningen is een ingrijpende verbouwing. Martine Bisschop, servicecoördinator bij Driezorg op locatie Arcadia: “De locatie is echt toe aan deze verbouwing, dat merken we aan problemen zoals lekkage, hoge stookkosten en verouderde woningen. Ik merk dat de verbouwing erg leeft bij bewoners en dat is natuurlijk ook logisch. Er zijn veel vragen en zorgen. Dat de verbouwing gepaard gaat met overlast kunnen we niet voorkomen. We doen er alles aan om er voor bewoners te zijn en mee te denken in oplossingen. Ik zie daarnaast ook dat het bij bewoners al aanleiding geeft om flink te gaan opruimen in de woning.”

De verbouwingswerkzaamheden worden uitgevoerd door SW Vastgoedverbetering. Ingrid Terpstra is bewonersbegeleider van SW en nauw betrokken bij de verbouwing. “Deze verbouwing gaat er uiteindelijk voor zorgen dat bewoners comfortabeler en duurzamer wonen. Maar de verbouwing is ingrijpend. Om bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen kunnen zij dagelijks bij mij of uitvoerder Thijs Mittendorff terecht. Binnenkort staat er in de hal een groot digitaal scherm met actuele informatie en er is uitgebreid persoonlijk contact met de bewoners wanneer zijn of haar woning daadwerkelijk aan de beurt is. Daarnaast proberen we de werkzaamheden met veel overlast behapbaar te maken. Zo hebben we afgesproken dat de sloopwerkzaamheden zoveel mogelijk in de ochtend plaatsvinden. Bewoners weten op deze manier dat het in de middag rustiger zal zijn.” 

Woonzorg Nederland, eigenaar van het pand, is nauw betrokken bij de verbouwing. Helouise Engeldal, accountmanager: "Woonzorg Nederland draagt met deze verbeteringen bij aan de verduurzaming van Arcadia en een fijne comfortabele woonomgeving. Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de verduurzamingsopgave waar we allemaal voor staan. En tegelijkertijd de energielasten voor onze doelgroep te verlagen.”

Foto's van Driezorg-locatie Arcadia flink op de schop voor verduurzaming en verbetering

Driezorg-locatie Arcadia flink op de schop voor verduurzaming en verbetering Driezorg-locatie Arcadia flink op de schop voor verduurzaming en verbetering

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht