volg ons

Actueel

Eerste stap naar drempelloos aanbod dagbesteding in Zwolle

donderdag 30 september 2021

‘In iedere wijk brandt een lichtje waar ouderen terecht kunnen’: de eerste stap om die belofte waar te maken, is gezet. Op 28 september jl. tekende zorgorganisaties Driezorg, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en WijZ, samen met partners: Molenzicht, IJsselheem, Klaver 4 You, Boer en Zorg, Frion, De Langenhof, Vakmensen, InteraktContour en PGVZ namelijk het convenant ‘Daginvulling Goede dagen en Perspectief’ (zie de foto hieronder). Door ondertekening bekrachtigen ze de belofte om zich samen sterk te maken voor drempelloos aanbod van dagbestedingsactiviteiten voor ouderen in elke wijk van Zwolle.

Blij mee
Wethouder Dorrit de Jong van de gemeente Zwolle was online aanwezig bij de ondertekening. Zij is erg enthousiast over deze innovatieve samenwerking. "Een goede daginvulling is voor iedereen belangrijk; ook voor ouderen. Ik ben blij dat jullie aan de slag gaan met het vormgeven van deze daginvulling in het kader van Goede dagen en Perspectief."

De belofte
Annemarie van der Kolk (projectmanager WijZ): “Waar het om gaat is dat we zoveel mogelijk ouderen in Zwolle willen bereiken waarbij we inspelen op de wensen en mogelijkheden van ouderen. We richten ons op ouderen die een zinvolle daginvulling zoeken of (weer) mee willen doen in de maatschappij. We willen dat ene lichtje zijn dicht bij de woonomgeving van ouderen waar ze terecht kunnen om andere mensen te ontmoeten. Dé plek waar ouderen worden gezien en gehoord. Waar voldoende ondersteuning en deskundigheid aanwezig is om wensen en interesses van ouderen te vertalen naar passend en gevarieerd aanbod. We krijgen nu al van ouderen te horen, dat dit soort plekken voor hen verschil gaan maken. Om dit te realiseren is krachten bundelen een must.” Pauline Tielrooij (manager Zonnehuis IJssel-Vecht) vult aan: “We werken in Zwolle al veel samen met onze partners, dus kennen elkaar en weten precies waar we elkaar versterken. Dat zorgt voor extra energie en we kijken dan ook vol vertrouwen naar de uitvoering van het programma."  

Door Zwolle-breed samen te werken, verdwijnen drempels
“Nederland vergrijst en dat is iets om rekening mee te houden”, zegt Diane Abels (manager Driezorg). “De groep ouderen groeit en het is dan ook belangrijk dat dagbestedingsactiviteiten ook in de toekomst mogelijk blijven. We willen niet voor de ouderen, maar met ouderen nadenken over waar hun behoeftes liggen. Daarom zoeken we ook de verbinding met collectieve voorzieningen die er al zijn. Gezamenlijk zorgen wij voor een breed, laagdrempelig aanbod van activiteiten voor ouderen. Het is onze missie om positieve gezondheid en welzijn in de brede zin te bevorderen. Omdat wij denken dat gezondheid met het hele leven te maken heeft en niet alleen met lichamelijke en psychische aspecten."

Alle ondertekenaars van het convenant werken samen vanuit het motto: ‘Alles is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk vitaal (fysiek en sociaal) blijven’. “Samen gaan we voor heel veel Zwolse ouderen verschil maken!”, besluit Pauline. En precies dat is het doel van deze krachtenbundeling.

Foto's van Eerste stap naar drempelloos aanbod dagbesteding in Zwolle

Eerste stap naar drempelloos aanbod dagbesteding in Zwolle

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht