volg ons

Actueel

Eindelijk krijgen we weer hoop

vrijdag 5 februari 2021

Het is het gesprek van de dag. Al maandenlang kijken we uit naar dit moment: de komst van het vaccin. Begin deze maand werden bij Driezorg de eerste bewoners gevaccineerd. Het gaat om bewoners die onder de medische verantwoordelijkheid vallen van de specialist ouderengeneeskunde van Driezorg. Voor hen konden in januari de vaccinatie besteld worden en op 2 en 3 februari was het voor bewoners zo ver: het vaccin tegen corona. Erhan Esen, regieverpleegkundige bij Driezorg was betrokken bij het vaccineren van bewoners van locatie Berkumstede. “We zijn heel blij en tevreden met hoe het is gegaan. Dit is een heel mooi moment en dit is nog maar het begin!”

Goed geregeld
Het bleef tot op het eind onduidelijk wanneer de vaccins zouden komen, maar ondanks dat was alles tot in de puntjes voorbereid. “Alles was zo goed geregeld. Dat is echt mede dankzij de inzet van veel collega's, alles was goed voorbereid.” Erhan was in de dagen ervoor samen met zijn collega’s betrokken bij het regelen van de toestemmingsverklaringen van de bewoners. “Daarvoor hebben we veel contact gehad met bewoners en hun familie onder andere via de telefoon.”

Eindelijk krijgen we weer hoop
En toen brak de dag van vaccineren aan. Wat een mijlpaal. Erhan heeft vooral de reacties van bewoners op zijn netvlies, en specifiek van een 85-jarige mevrouw. “ ‘Eindelijk krijgen we weer hoop!’ Dat was wat ze zei bij het vaccin. Na al die maanden van beperkingen, hun levens die zijn geblokkeerd. De komst van het vaccin is het begin van een periode waarin er weer meer kan.” Al realiseert Erhan zich goed dat die tijd nog niet is aangebroken. “Ook na het vaccineren moeten we ons houden aan de richtlijnen van Driezorg en het RIVM. Maar ik merk zelf dat dit zo’n goed gevoel geeft. We zijn steeds zo bang dat we bewoners kunnen besmetten. Ik merk nu al dat dit gevoel minder is geworden.”

Stap voor stap
Het vaccineren verliep heel soepel en rustig. Erhan: “We hadden hier goed over nagedacht. We hebben alle bewoners op de dag zelf rustig opgehaald, niet allemaal tegelijk. Alles stap voor stap. We zorgden ervoor dat degene die vaccineerde een bekend en vertrouwd gezicht is voor de bewoner. Dat heeft echt enorm geholpen. Specialist ouderengeneeskunde Guendolen Lantinga was ook aanwezig, maar zij zorgde dat ze op de achtergrond bleef. Ja, ik kijk hier echt met een heel goed gevoel op terug.”

Goed voorbereid
Ook voor Willy Hoek, hoofd infectiepreventie, waren deze dagen memorabel. “Iedereen heeft het fantastisch gedaan. We hadden dit ook goed voorbereid samen. De draaiboeken lagen klaar, verpleegkundigen waren er klaar voor, het was echt wachten tot de vaccins geleverd werden.” Willy benadrukt dat het vaccineren niet het einde is. “Ik merk bij collega’s dat er soms na het vaccineren een gevoel ontstaat dat je minder aan maatregelen hoeft te houden. Dat is echt niet het geval. We weten nog te weinig over de mate waarin je het virus toch kunt overbrengen, ook als je gevaccineerd bent. De tijd dat je maatregelen kan versoepelen is nog lang niet aangebroken.”

Trots
Frank Kodden, bestuurder: “Ik ben vooral heel erg trots op alle collega’s die zich hebben ingezet om dit mogelijk te maken. En hoe hier is samengewerkt tussen de verschillende disciplines, we hebben dit echt samen gedaan. Als ik hoor hoe het vaccineren is gegaan, hoe collega’s er alles aan hebben gedaan om dit voor bewoners comfortabel en zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, dat is echt fantastisch. Dat maakt dat ik nog blijer ben met de ontwikkeling dat ook de bewoners zonder behandeling bij Driezorg op onze locaties gevaccineerd kunnen worden en niet naar centrale GGD-locaties hoeven te reizen. We hopen dat het vaccineren van deze groep ook zo snel mogelijk plaats kan vinden. Het vaccin is niet dé enige oplossing in deze crisis, maar het is heel belangrijke stap in de weg naar het gewone leven.”

Foto's van Eindelijk krijgen we weer hoop

Eindelijk krijgen we weer hoop

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht