Ervaringsverhaal van fysiotherapeut Katinka
dinsdag 28 februari 2023
Katinka is een jaar fysiotherapeut bij locatie het Zonnehuis. Daar werkt ze op de afdeling geriatrische revalidatie en op de afdelingen wonen, leven, zorg (WLZ). Sinds kort is ze ook fysiotherapeut bij Berkumstede, een locatie van Driezorg. Direct na het afstuderen heeft ze haar baan gekregen. Het werken met ouderen vindt ze erg waardevol!
Katinka vertelt hoe ze bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht terecht kwam: “Ik heb mijn laatste stage bij IJsselheem gedaan, op de afdeling geriatrische revalidatie. Toen merkte ik dat geriatrische revalidatie mij aanspreekt en dat ik de doelgroep ouderen heel leuk vind. Ik had uit interesse al een keer met een fysiotherapeut bij het Zonnehuis meegelopen. Gewoon om te zien: hoe gaat het bij het Zonnehuis en hoe ziet het eruit? Toen vertelde zij dat ze in het nieuwe jaar waarschijnlijk nog wat uren open zouden hebben. Even later tipte ze mij dat er een vacature stond en toen heb ik gesolliciteerd. Zo ben ik hier terecht gekomen.”
Waardevol werk
Het werken als fysiotherapeut bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Driezorg spreekt Katinka aan. Ze vertelt: “Ik vind het interessant om te kijken hoe we mensen meer in beweging krijgen. Bij de revalidatie komen mensen binnen die je heel praktisch helpt. Soms komen ze in een rolstoel binnen en gaan ze lopend weer het Zonnehuis uit. Het is super mooi om die voortgang te zien!”
Katinka geeft nog een voorbeeld: “Mensen die op een WLZ-afdeling wonen kom ik vaak tegen in de Plaza (restaurant). Een groet en een klein momentje van aandacht kan mensen al erg goed doen. De zorgteams leer ik steeds beter kennen. Het is fijn dat we korte lijntjes hebben. Je doet het als team met elkaar en dat merk je echt. Kijk, ik kan wel zeggen wat er moet gebeuren, maar als ik anderen niet meekrijg, gebeurt het niet. En omgekeerd net zo. Je hebt elkaar nodig. Als fysiotherapeuten, verpleegkundigen, verzorgenden of logopedisten. Alle disciplines samen maken het verschil.”
De samenwerking met collega’s
“Als fysiotherapeuten van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht werken we ook op de locaties van Driezorg. In totaal bestaat ons team uit 12 fysiotherapeuten en 1 bewegingsagoog. Ik vind dat ik in een heel leuk en divers team terecht ben gekomen. We hebben verschillende interesses in het vakgebied. Het team werkt bij de afdeling geriatrische revalidatiezorg (GRZ), bij de afdelingen wonen, leven, zorg (WLZ) en in de eerste lijn. Binnen de eerste lijn bezoeken we mensen thuis”, vertelt ze.
Ook heeft Katinka regelmatig contact met een multidisciplinair team: “We hebben een multidisciplinair overleg waarbij alle disciplines aanwezig zijn. Het verschilt per buurt of die één keer in de week of één keer in de twee weken zijn. Daarnaast probeer ik vaker op de afdelingen rond te lopen. Soms vraag ik gewoon: ‘kan ik als fysiotherapeut nog ergens bij helpen?’ Ik ga ook wel eens met de ergotherapeut naar een afdeling toe.”
Katinka vertelt: “Wat ik erg fijn vind, is dat alle disciplines toegankelijk zijn. Ik kan de arts bijvoorbeeld altijd bellen als ik een vraag heb over een cliënt of bewoner. Er is geen hiërarchie binnen de teams van behandelaren. Er is een goede sfeer en een fijne afstemming met elkaar.”
Uiteenlopende klachten
Cliënten komen met verschillende klachten naar de fysiotherapeut: “Er zit een verschil tussen revalideren en mensen die hier in het Zonnehuis komen wonen. Voor revalidatie hebben we in het Zonnehuis verschillende afdelingen. Mensen kunnen tijdelijk in het Zonnehuis verblijven na een amputatie, maar ook na een beroerte of een nieuwe heup. Soms zie je mensen die gevallen zijn en bij wie het in een thuissituatie ook al niet meer zo goed ging. Eigenlijk maken we allerlei situaties mee. We zien mensen die vanuit het ziekenhuis nog niet direct naar huis kunnen. Zij komen hier vaak een aantal weken revalideren. In de meeste gevallen zijn dat ouderen. De mensen die wij op onze afdeling zien, zijn meestal 60 jaar of ouder”, vertelt Katinka.
Het werken met ouderen
In de ouderenzorg zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Katinka vertelt waarom zij affiniteit heeft met ouderen: “Binnen de geriatrische revalidatie, moet je goed kijken wat iemand aankan. Sommige mensen hebben een snel herstelproces en bij andere mensen gaat het wat langzamer. Die beginnen bijvoorbeeld op een heel laag niveau van belastbaarheid, waarna het met kleinere stapjes vooruit gaat. Als fysiotherapeut is het belangrijk om inlevingsvermogen en geduld te hebben. Je kijkt echt naar het individu. Verder spreekt het mij aan dat ouderen veel levenservaring hebben. Ze spreken ook vaak hun dankbaarheid uit.”
Katinka geeft aan dat ze veel afwisseling heeft als fysiotherapeut en dat ze dit het leukste vindt: “Werken met mensen met dementie is weer heel anders dan met mensen die hier komen revalideren. Hoe je met ze communiceert. Bij de revalidatie geef je soms ook uitleg over het ziekteverloop, herstel en de vooruitzichten. Bij iemand met dementie oefen je vooral functioneel, wat er niet goed gaat en wat de zorg nodig heeft. Daar zijn de doelen heel anders. Het is de uitdaging om op een creatieve manier iemand toch mee te krijgen. Als iemand echt niet wil, dan kan je taal of je houding helpen. Je kan het ook op een later moment nogmaals proberen of met de zorg afstemmen dat zij het een keer oppakken. Soms helpt een bekend gezicht goed.”
Aandacht en dankbaarheid
“Op een woonafdeling met mensen met dementie, is een mevrouw die elke keer zegt ‘wat fijn dat je er bent’. Ik heb met haar een aantal transfers en het lopen met de rollator geoefend. Soms zegt ze ook, ‘wat fijn dat je er bent’, maar daarachteraan wel ‘wie ben je ook alweer’? Als je een halfuurtje bent geweest, is ze heel dankbaar. Het is een combinatie van met iemand oefenen, maar ook iemand de aandacht geven en zien. Van mij is het niet iets negatiefs als iemand een aandoening heeft, zowel fysiek als mentaal. Ik probeer de persoon daarachter te zien. Het maakt me niet uit als ik me elke keer opnieuw moet voorstellen”, zegt Katinka.
Foto's van Ervaringsverhaal van fysiotherapeut Katinka
(klik op een foto voor vergroting)