volg ons

Actueel

In gesprek over LHTBIQ+

donderdag 23 januari 2020

“Nou ze zijn hier op de verkeerde plek met deze expositie. Wij vinden dat hier namelijk allemaal heel normaal.” Aldus een bewoner van Driezorg locatie Fermate over de LHBTIQ+-expositie die momenteel te zien is in de hal van het woonzorgcentrum in Holtenbroek. Heleen Rompelman en Niels Piëst van WijZ zijn vanmorgen aanwezig om te praten over de expositie. Heleen, die zelf bewust niet deelnam aan de campagne, vertelt over de open houding die ze ervaart. “Hier in Zwolle is men wel redelijk liberaal. We merken hier over het algemeen een open houding over dit thema. Maar dat is niet overal zo. We zijn bijvoorbeeld niet in alle gemeenschappen en kringen welkom.” Dat het thema dus aandacht nodig heeft, blijkt wel. Al merken een aantal bewoners op dat die aandacht ook negatief kan uitpakken. “We zijn hier van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Als ik zie hoe sommige homo’s zich gedragen op televisie, dan irriteer ik me daar aan. Wij vinden alles normaal. Je hoeft dus niet zo gek te doen.” 

Herkenning
‘Ik ken wel iemand die…’ ‘O, ja ik ook wel iemand waar dat speelt…’ Het roept herkenning op bij verschillende bewoners. En het levert heel wat gespreksstof op. “Dit zijn hele open gesprekken”, vertelt Heleen. “We maken geen rapport of zoiets dergelijks. Het gaat om het goede gesprek. En we hoeven het niet over alles eens te zijn.” Gelachen wordt er in ieder geval ook veel. 

De expositie loopt nog tot 31 januari 2020. De expositie reist langs diverse zorginstellingen en openbare ruimtes waar er aandacht wordt gevraagd voor de oudere LHTBIQ+ gemeenschap. Centraal in deze expositie staan tien bijzondere levensverhalen van LHTBIQ+ personen die in Zwolle wonen of uit de omgeving komen. Bijvoorbeeld Jaap (67) uit Oldenbroek: “Als dorpsjongen wist ik niet eens dat er homo’s bestonden.” en Flip (70) die een jaar geleden ontdekte waarom hij zich niet gelukkig voelde, het leven niet snapte. Man of vrouw? Het antwoord was androgyn, gendervrij. Kijk ook op www.nooitmeeruitgesloten.nl

Foto's van In gesprek over LHTBIQ+

In gesprek over LHTBIQ+ In gesprek over LHTBIQ+ In gesprek over LHTBIQ+

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht