volg ons

Actueel

Muzikale herinnering wordt mini-opera

donderdag 2 oktober 2014

Het Kameroperahuis, ArtEZ en Driezorg slaan de handen ineen om senioren uit Zwolle te verrassen met muziektheater. Ze krijgen onder de noemer 'Het Concert des Levens' een mini-opera, gebaseerd op bijzondere momenten en hun eigen muzikale herinneringen. Studenten Conservatorium klassiek en muziektherapie van ArtEZ en zangers, regisseurs en andere medewerkers van het Kameroperahuis, gaan daar in de week van 13 oktober mee aan de slag.

“We hebben eerder al een pilot met het Kameroperahuis”, zegt Ati Gottschal, Hoofd Klassieke Muziek van ArtEZ. “Studenten zijn toen bezig geweest met kleine operaatjes, van één of twee minuten.”Die samenwerking verdiende een vervolg, vonden zowel Kameroperahuis als ArtEZ. “Al pratend kwamen we op het idee om een volledige projectweek op te zetten waarbij een grote groep studenten wordt gecoacht door docenten.” Dat is ook het moment dat Driezorg in beeld kwam. “We dachten dat het goed zou zijn als de studenten ook iets in de maatschappij zouden gaan doen en niet alleen voor zichzelf. De studenten moeten hard werken om hun ontwikkeling gestalte te geven maar ze moeten ook verder kijken. De studenten die ik er over gesproken heb vinden het ook spannend en leuk.”

De studenten gaan in groepjes van drie of vier op bezoek bij de bewoners van de deelnemende Driezorg-vestigingen: Fermate, Arcadia, Berkumstede/De Wissel en De Kievitsbloem. “Daar gaan ze met de bewoner op zoek naar de muzikale herinnering. Met al bestaande of speciaal gecomponeerde muziek wordt daar een opera van gemaakt. De bewoners krijgen die in hun eigen huis gepresenteerd.” Gottschal denkt dat het mes aan twee kanten snijdt. “Studenten leggen contact met ouderen en ouderen graven in hun geheugen.” Tim Hammer, muziektheater-perfomer van het Kameroperahuis, is met vier collega’s van het Kameroperahuis begeleider van de in totaal 87 studenten. “De studenten krijgen maandag eerst een snelkook-cursus gesprekkenvoeren. Want die gesprekken met de ouderen leveren het materiaal op voor de opera. Maandag stellen we ook de groepjes samen, je moet per groepje muzikanten tekstschrijvers hebben. Vanaf dinsdag gaan we naar de verschillende locaties en beginnen de bezoeken.”

Parallel met de gesprekken en uitvoeringen van de mini-opera’s in de week van het Concert des Levens loopt de uitvoering van een koor van mensen uit de buurt, bewoners, medewerkers en de studenten. Hammer: “Iedereen mag meedoen met het koor (zie onderstaande tekst).” Voor meer informatie: Micha Baksteen, (038) 453 67 11.

Iedereen kan meezingen met koren in de wijken
Daarnaast wordt er op de vier locaties een wijk-koor gestart dat een paar keer repeteert voor een openbaar optreden op vrijdag 17 oktober. Iedereen kan meezingen. De koren staan onder leiding van studenten koor-directie. Maandag 13 oktober om 17.00 uur (Arcadia) en op dinsdag 14 oktober om 10.00 uur op de andere drie locaties, wordt er een gezamenlijke start gegeven van het project middels een openbaar mini-concert, door studenten van ArtEZ. Aanmelden hoeft niet.

 

Foto's van Muzikale herinnering wordt mini-opera

Muzikale herinnering wordt mini-opera

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht