volg ons

Actueel

Ontspannen op Dag van de Mantelzorg

woensdag 14 november 2012

‘Nu even niet’. Dit was het thema van de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 10 november. Het thema benadrukte dat het goed is om als mantelzorger van tijd tot tijd een moment voor jezelf te pakken. 150 Zwolse mantelzorgers legden de zorg voor hun naaste even naast zich neer en genoten van activiteiten als tai chi, schilderen, zingen en van de verhalen van verteller Stan Fritschy.

De dag werd georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg in samenwerking met Gemeente Zwolle, Mantelzorgadviesraad, MEE IJsseloevers, Dimence, De Vogellanden, Driezorg, Zorgspectrum ’t Zand, Woonzorgconcern IJsselheem en Podium van Kerken. De Vogellanden, centrum voor revalidatie te Zwolle, was dit jaar zo gastvrij om de mantelzorgers te ontvangen.

Rust voor jezelf ‘Ga, want ergens op jouw weg liggen de rust en dat stukje voor jezelf die je zoekt.’ Dat was, kort samengevat, de boodschap van een van de verhalen van Fritschy. En hoewel elke luisteraar die boodschap anders interpreteerde, waren de aanwezigen er stuk voor stuk door geroerd. ‘Het zorgen voor de ander houdt nooit op’, ‘alleen als je je goed voelt, kun je iemand helpen’, ‘anderen begrijpen soms niet hoe zwaar het zorgen kan zijn’, zeiden mensen in het publiek als reactie op het verhaal over de man die op zoek naar rust voorbij ging aan zichzelf en aan alle mooie dingen in het leven.

Volop in het leven In weer een andere ruimte zongen de aanwezigen mee met zangdocent Tineke Hartgers. Met prachtige teksten, uit het leven gegrepen, haalde Hartgers de deelnemers even uit hun dagelijkse routine. Zelf was Hartgers ook jaren lang mantelzorger. “Het leek uitzichtloos. Ik dacht dat de situatie nooit zou verbeteren. Aan muziekles geven kwam ik in die tijd amper toe. Kijk nu. Alles is goed gekomen en ik sta weer volop in het leven. Ik geef les aan zo’n vijftig leerlingen per week. En ik geniet volop.”

Genieten In andere ruimtes genoten de aanwezige mantelzorgers van tai chi-les van Judith van Drooge, schilderles van Saskia Obdeijn en een luisterend oor van maatschappelijk werkers. Er zijn ook nog twee rondleidingen door de Nooterhof verzorgd. Bovendien gingen de aanwezige mantelzorgers naar huis met kaarten voor het IJsbeeldenfestival dat van zaterdag 8 december 2012 tot en met zondag 27 januari 2013 in Zwolle wordt gehouden, zodat zij ook ná de Dag van de Mantelzorg genieten van uitstapjes en tijd voor zichzelf maken.

Mantelzorgers Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Zij zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Dat vraagt vaak veel tijd, maar kan in sommige gevallen ook voor psychische belasting zorgen.

Foto’s: Bernard Ensink

 

Foto's van Ontspannen op Dag van de Mantelzorg

Ontspannen op Dag van de Mantelzorg Ontspannen op Dag van de Mantelzorg Ontspannen op Dag van de Mantelzorg Ontspannen op Dag van de Mantelzorg

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht