volg ons

Actueel

Slimme medicijndispenser uitkomst bij krapte op de arbeidsmarkt

maandag 17 januari 2022

De eerste thuiszorgcliënten van Driezorg gebruiken sinds begin januari 2022 de Medido, een slimme medicijndispenser. Voor de cliënt een hulpmiddel om de juiste medicatie te krijgen, voor de wijkverpleging scheelt het tijd, waardoor zij meer zorg kunnen bieden.

Wel zo prettig in deze periode, waar de zorg te maken heeft met een hoog ziekteverzuim.

Foto: Medido.nl

Minder ziekenhuisopnames
Ouderen slikken vaak meerdere medicijnen per dag. Verkeerd medicijngebruik kan leiden tot vervelende bijwerkingen, of zelfs ziekenhuisopname. Jaarlijks belanden duizenden 65-plussers in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik.

Veel mensen hebben dan ook hulp nodig van een mantelzorger of thuiszorgmedewerker. En die hulp is nu geautomatiseerd. Medido is een slim apparaat, dat ervoor zorgt dat mensen de juiste medicijnen, met de juiste dosering, op het juiste moment aangereikt krijgen. Bijkomend voordeel is dat medicatietrouw leidt tot een betere werking van de medicijnen.

Minder zorgpersoneel nodig
Een ander groot voordeel van de Medido is dat geen verplegend of verzorgend personeel nodig is om medicijnen aan te reiken. Met de structurele tekorten op de arbeidsmarkt én het hoge ziekteverzuim door corona, is dit een waardevolle oplossing. Clemens Roffel, wijkverpleegkundige bij Driezorg:

“Bij sommige cliënten moesten we meerdere keren per dag langs om medicatie te geven, nu hoeven wij hier niet speciaal voor terug te komen. Dat scheelt veel tijd. In principe komt de verzorgende of verpleegkundige alleen nog om de Medido te voorzien van een nieuwe medicijnrol.”

De Medido staat wel continu in verbinding met de zorg, waardoor de thuiszorgmedewerkers het gebruik van Medido op afstand kunnen volgen. Wanneer iemand de medicatie niet uitneemt, krijgt de zorg automatisch een seintje.

Clemens Roffel: “Stel je voor dat iemand valt en niet om hulp kan vragen, dan wordt de medicatie niet uit de Medido genomen en dan wordt de wijkverpleging gewaarschuwd. Het werkt daarmee bijna als een alarmering.”

Snel meer Medido’s in de wijk
Diane Abels, manager wijkverpleging, is trots op haar medewerkers en hoopt de slimme medicijndispenser snel bij meer ouderen thuis te hebben:
“We zijn volop bezig met zorg en technologie, maar door corona moesten onze teams nog sneller ontlast worden. Gelukkig werken we nauw samen met collega-organisaties Vérian en Carinova. Zij werken al langer met de Medido en met hun hulp en ervaring konden wij deze hulpmiddel snel op meerdere plekken inzetten. We verwachten dat uiteindelijk 80% van onze cliënten die medicatie aangereikt krijgt, een Medido in huis heeft staan. En dat is prettig voor onze cliënten én voor onze medewerkers!”

Kijk voor meer informatie op Medido.com/nl/

Werken bij Driezorg
Hoe zorgen we dat voor iedereen in Zwolle goede zorg beschikbaar is, zowel vandaag als over tien jaar? Dat kan alleen met slimme zorg. En de beste zorgprofessionals!
Kijk hier voor onze vacatures >

Ook een Medido in huis?
Cliënten en hun naasten: vraag het via onze collega's van het Servicepunt. Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur. Mail naar info@driezorg.nl of bel 038 200 1100.

Overige nieuwsgierigen: kijk voor meer informatie op Medido.com/nl/

Foto's van Slimme medicijndispenser uitkomst bij krapte op de arbeidsmarkt

Slimme medicijndispenser uitkomst bij krapte op de arbeidsmarkt

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht