volg ons

Actueel

Steun voor bijzonder muziekproject Driezorg

vrijdag 4 november 2016

Zorgorganisatie Driezorg kreeg donderdag 3 november 2016 een bijdrage van 2500 euro van het Nationaal Ouderenfonds voor een bijzonder muziekproject. Ouderen die wonen bij de Zwolse zorgorganisatie gaan de komende maanden samen met leerlingen van drie Zwolse basisscholen muziek maken. Driezorg wil daarmee vereenzaming van ouderen en vervreemding tussen generaties tegengaan.

Het project ‘Pepernoot, kinderen en ouderen maken muziek’ is een samenwerking tussen Driezorg en de MEC Muziekschool in Rouveen. Het project begon vorig jaar en krijgt nu een vervolg. Vorig jaar lag de focus sterk op een eindoptreden van kinderen en ouderen. Nu is de bedoeling dat de nadruk ligt op verbinding tussen de kinderen en ouderen, zodat er ook op andere momenten dingen samen gedaan kunnen worden. Oud en jong wonen bij elkaar in dezelfde wijk, maar kennen elkaar niet. Door samen muziek te maken wordt de kloof tussen jong en oud op een speelse manier overbrugd.

Project Pepernoot wordt georganiseerd met drie basisscholen (leerlingen van groepen 5,6 en 7) en drie zorgcentra in drie wijken in Zwolle. In de wijk Aa-landen: Zorgcentrum Rivierenhof en basisschool de Aquarel, in de wijk Zwolle Zuid: zorgcentrum De Kievitsbloem en basisschool de Marshof en in de wijk Berkum: zorgcentrum Berkumstede en basisschool de Campherbeek

Door het bedrag van het Nationaal Ouderenfonds is het mogelijk om het project door te laten gaan. De kinderen krijgen professioneel muziekles in de klas. Ze leren daar in noten lezen en het bespelen van diverse muziekinstrumenten (keyboard, gitaar, slagwerk en saxofoon). Daarnaast krijgen zij een instrument mee om thuis te kunnen oefenen.

Voor het tweede deel van het project komen de kinderen van de basisscholen af en toe een bezoekje brengen aan de woonzorgcentra om samen muziek te maken met de ouderen. Onder begeleiding van docenten van muziekschool MEC Muziek leren ze op een laagdrempelige manier met elkaar muziek maken. Naast de bezoekjes worden er ook muziekworkshops aangeboden op verschillende dagbestedingen. De workshops worden aangeboden in een kleinere setting en geeft ook meer ruimte om de instrumenten te leren kennen en misschien wel te bespelen. Per keer zullen er ook een paar kinderen de docent assisteren tijdens de workshops. De kinderen kunnen hun ervaringen en tips en tricks uit hun eigen muzieklessen.

Mevrouw Joyce van Esch, provinciaal ambassadeur van het fonds reikte de stimuleringspremie donderdag uit aan mevrouw Janita Gorte, directeur-bestuurder van Driezorg en deelneemster aan het project mevrouw Steenbergen.

Voor deze bijdrage is geput uit het Fonds Ab Laane dat is ondergebracht bij het Nationaal Ouderenfonds. Volgens Van Esch verdient Driezorg de bijdrage omdat het kinderen betrekt bij hun organisatie. ”Driezorg verbindt de kinderen met de ouderen. Dat is zo belangrijk. Kinderen leren hoe ouderen zijn en met ze samenwerken. Die verbinding zorgt ervoor dat beide groepen van elkaar kunnen leren.’’

Foto's van Steun voor bijzonder muziekproject Driezorg

Steun voor bijzonder muziekproject Driezorg

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht