volg ons

Actueel

Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’

maandag 24 maart 2014

Tijdens de Nationale Week van Zorg en Welzijn - van 10 t/m 15 maart jl. - zetten de locaties van Driezorg de deuren open voor het publiek. Naast informatie over wonen, welzijn, zorg, vacatures, opleidingen of stage/vrijwilligerswerk was er op elke locatie een eigen programma, met centraal thema: ‘De Elfstedentocht van 2014’. Een terugblik, zowel in tekst (zie hieronder) als beeld (Facebook/Driezorg-journaal)…

Dinsdag 11 maart: Woonzorgcentrum De Havezate
Het startschot  van ‘de tocht der tochten’ werd gegeven in woonzorgcentrum De Havezate. Hier werden bezoekers welkom geheten met een heerlijke truffel van Borrel Bonbonnière, in het Grand Café werden oud-Hollandse spelen gedaan èn in het theater was er een impressie te zien van de Havezate. Het geheel werd aangekleed met muziek van de heer Horstman. “In totaal heeft de locatie meer dan 40 bezoekers welkom mogen heten. We mogen dan ook met recht zeggen dat het een leuke ochtend is geweest,” aldus Ria Hankamp, zorgmanager van de locatie.

Woensdag 12 maart: Woonzorgcentrum Hof van Blom
Om 10.00 uur opende welzijnsmedewerker Albertje Schipper, op ludieke wijze – d.w.z. als deelnemer met Friese muts, sjaal, handschoenen en houtjes om haar nek, opkomend achter een rollator – de Hattemse etappe. Na haar mooie anekdotes, die door de bewoners zeer gewaardeerd werden, startten de deelnemers het Elfstedenspel. Bij 5 verschillende Friese steden werden verschillende spellen gedaan: sneeuwballen gooien, winterquiz, winterpuzzel en Friese Stedenprik. De ochtend werd om 12.00 uur afgesloten met heerlijke snert, roggebrood met spek en een broodje rookworst. In totaal waren er zo’n 95 bezoekers in de Hof van Blom, waarvan ca. een derde deel van buiten de locatie. “Door het organiseren van deze ochtend, kregen de bezoekers een indruk van de locatie en haar activiteiten. Bovendien: de cliënt staat centraal en het “samen doen” is heel belangrijk,” legt Bernadet Olde Bijvank, zorgmanager, uit. “Al met al een zeer geslaagde ochtend.”

Driezorgwoningen Arcadia
‘Arcadia ten voeten uit’, dat was het motto van de Week van Zorg & Welzijn, bij Driezorgwoningen Arcadia. Graag wilde de locatie tijdens haar open dag laten zien welke mogelijkheden de locatie heeft. Geheel passend bij het thema werd de locatie versierd met gekleurde voetjes, vlaggetjes, ballonnen en … geheel winterse sferen. Zo was er onder andere een wak, een prachtige kerstboom met sneeuw, schaatsen en zelfs een heuse slee! En dat met buitentemperatuur van  zo’n 15 graden…Naast de diverse informatiestands – waaronder van pedicure, kapster, ergonomisch verantwoord werken en Huis van Vriendschap - was er prijsvraag èn een ideeënboom, voor het delen van leuke ideeën, suggesties, wensen of gedachten over de locatie. Uiteraard mocht ook de muzikale omlijsting niet ontbreken. De accordeonist/keyboardspeler zorgde er zelfs voor dat enkele enthousiastelingen spontaan een dansje waagden. Miranda Wagenmakers, welzijnsmedewerker: “Met ruim 60 bezoekers kijken we ook hier terug op een bijzonder leuke middag.”

Vrijdag 14 maart: Woonzorgcentrum Rivierenhof
De één na laatste etappe van de Elfstedentocht werd verreden bij woonzorgcentrum Rivierenhof. Na ontvangst konden bezoekers een kijkje nemen bij de informatiemarkt en/of deelnemen aan de sprokkeltocht door het gebouw. Aan de hand van een routebeschrijving, konden bezoekers een kijkje nemen in onder andere: de keuken, de dagbestedingen en de theaterzaal. Per sprokkelpunt was er inhoudelijke informatie en een gadget om mee te nemen. De route eindigde op het Plein, voor deze gelegenheid omgedoopt tot 'Hindeloopenplein'. De bar werd ‘Koek & Zopie’; een plek waar bezoekers onder andere lekkere erwtensoep konden bestellen. Muzikale klanken werden verzorgd door pianist Ruud de Nooij. Naast de sprokkeltocht was er de mogelijkheid om verschillende aanleunwoningen te bezichtigen, iets waar volop gebruik van werd gemaakt. En, als laatste bood collega-zorgorganisatie InteraktContour verschillende creatieve workshops aan, die erg in trek waren bij de bewoners. “In totaal hebben we hier ruim 120 bezoekers mogen verwelkomen; een absoluut record voor de locatie,” aldus Ineke Schoenmaker, welzijnsmedewerker van de locatie.

Vrijdag 14 maart: Woonzorgcentrum De Venus
Hoewel woonzorgcentrum De Venus vanwege herontwikkelingsplannen, dit jaar niet meedeed aan de Week van Zorg & Welzijn, werd er door de 35 bewoners alsnog een heuse Elfstedentocht gereden. De schaatsen werden uit het vet gehaald: “It giet oan!” Ook hier voerde de tocht langs alle elf steden en konden er onderweg verschillende spelletjes gespeeld worden. Van sneeuwballen gooien – waarbij sommigen een flinke bovenhandse techniek in de strijd gooiden – tot een winterkruiswoordraadsel, met als uitkomst ‘sneeuwballen gooien’. Ook kon er een legpuzzel gemaakt worden van Anton Piek en moesten op de kaart van de provincie de elf steden op de juiste plaats gezet worden. Iets wat voor de niet-Friezen onder ons een hele opgave was. Na afloop kregen alle deelnemers het Friese Elfsteden kruisje opgespeld. De gehele ochtend zorgde de heer Arie Blok voor bijpassende muzikale omlijsting op zijn accordeon. De middag werd om 17.00 uur afgesloten met snert, roggebrood met katenspek en een broodje rookworst. “Mooi om te zien hoe een ieder zat te smullen,”besluit Albertje Schipper, welzijnsmedewerker. “Al met al een geslaagde middag.”

Meer foto’s/video?
Benieuwd naar de foto’s of de video van deze en andere deelnemende locaties? Ga dan naar onze Facebook-pagina of bekijk de special van het Driezorg-Journaal.

Over ‘De Elfstedentocht van 2014’
Het Elfstedentocht-thema komt voort vanuit het verandertraject van Driezorg. Vanuit dit traject is in 2013 een filmpje gemaakt, waarin de organisatie haar plannen en ambities voor de toekomst presenteert: Driezorg wil niet alleen goede zorg bieden, het moet ook weer leuk worden in de zorg. Oftewel: minder regels, richtlijnen en protocollen en (nog) méér ruimte voor ‘aandacht van mens tot mens’. Daar is en gaat de organisatie de komende jaren mee aan de slag! Nieuwsgierig, bekijk het veranderfilmpje op www.driezorg.nl/elfstedentocht.

Foto's van Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’

Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’ Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’ Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’ Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’ Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’ Terugblik: ‘Week van Zorg & Welzijn/De Elfstedentocht van 2014’

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht