volg ons

Actueel

Van Rijn laat Hattemse aanpak huishoudelijke hulp ongemoeid

vrijdag 30 augustus 2013

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS ziet geen aanleiding stappen te ondernemen tegen de gemeente Hattem, die bij het bieden van hulp bij huishouden voor een algemene voorziening kiest.

Het ministerie zal dat niet doen, omdat de gemeentelijke verordening niet in strijd is met de wet. Voor het voldoen aan de compensatieplicht van de Wmo is het niet op voorhand noodzakelijk dat gemeenten aan burgers een individuele voorziening verstrekken. Als een andere voorziening, bijvoorbeeld een algemene voorziening, ook het gewenste resultaat bereikt, is dat ook mogelijk, aldus staatssecretaris Van Rijn.

De gemeente Hattem beoogt een algemene voorziening te organiseren en brengt daarvoor een ‘tariefsbijdrage’ in rekening. Dat mag de gemeente doen, ook als een burger daarnaast nog een eigen bijdrage betaalt voor een individuele voorziening.

Het college van burgemeester en wethouders van Hattem heeft eerder al in het plaatselijke huis-aan-huisblad een reactie op de zaak gegeven. De gemeente zegt daarin te begrijpen dat stichting Alphatrots teleurgesteld is, omdat zij omzet gaat missen in het bemiddelen van alphahulpen. De algemene voorziening, die grotendeels de individuele voorziening hulp bij het huishouden gaat vervangen, gaat per 15 september 2013 in. Daarvoor heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met wonen-, zorg- en welzijnsorganisatie Driezorg.

Bron: VNG Magazine

« naar overzicht