volg ons

Actueel

Verruiming bezoekregeling verpleeghuizen vraagt solidariteit en begrip

donderdag 18 juni 2020

Persbericht 

Blijdschap, tranen, ontroering. De emoties buitelen over elkaar heen bij bewoners die sinds lange tijd weer bezoek krijgen van familieleden of naasten. In veel gevallen hebben ze elkaar drie maanden niet gezien. Vanaf vandaag, 15 juni, mogen meerdere vaste bezoekers op bezoek komen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Toch kiest niet iedereen ervoor om bezoek in dezelfde ruimte te ontvangen. Liever gaan ze naar een praathuisje of zwaaien ze door het raam van hun appartement naar elkaar. We zijn blij dat bewoners weer zelf die keuze kunnen maken. Zelf hun grenzen kunnen aangeven. En ineens zijn we weer op weg. Op weg naar het nieuwe, maar herkenbare, normaal in de verpleeg- en verzorgingshuizen. 


Huizen in de regio volgen de kabinetsbesluiten en handreiking van ActiZ en versoepelen waar mogelijk hun bezoekregelingen. Vanaf eind mei was dat één vaste bezoeker  per bewoner. Daarnaast werd het weer mogelijk om naar buiten te gaan met de bewoner. Vanaf 15 juni bestaat de versoepeling uit meer vaste contactpersonen die ,eventueel tegelijkertijd, bij de bewoner op bezoek kunnen komen. De volgende stap is het weer opstarten van sociale activiteiten binnen de locaties. Al die stappen worden in een tempo én op een manier gezet die past bij een organisatie of locatie. De versoepelingen gaan in overleg met de cliënten- en ondernemingsraden. 

Verantwoordelijkheid voor kwetsbare mensen
Dat we deze stappen kunnen zetten, is mede te danken aan het begrip en de discipline van bewoners, bezoekers en medewerkers. Maar waarom versoepelen we de bezoekregels in kleine stapjes in plaats van het ineens opheffen ervan? En waarom gelden die stapjes ook voor het opstarten van activiteiten? Frank Kodden (bestuurder Driezorg die de afgelopen weken als woordvoerder mede sprak namens de gezamenlijke VVT organisaties regio IJsselland): ‘Die vraag krijgen we regelmatig. Bij ons wonen zeer kwetsbare mensen en we hebben de verantwoordelijkheid voor zowel het individu, als voor de groep. Daar moeten we zeer zorgvuldig mee omgaan. We gaan dan ook steeds uit van wat verantwoord kan. Verantwoord betekent dat we bij alles verspreiding van het Covid-19 zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Samen met de medewerkers, de bewoners én het bezoek. Mocht zich onverhoopt een verdenking of een vastgestelde besmetting  voordoen, dan is het risico dat het virus zich kan verspreiden beperkt en kunnen we beheerst en gecontroleerd terugschakelen en via contact en brononderzoek alle maatregelen nemen om verdere besmettingsrisico’s en daarmee een uitbraak te voorkomen. ” 

Mini-maatschappij
Hij vervolgt: “Het mooie van verzorgings- en verpleeghuizen is dat het mini-maatschappijen zijn. Het is thuis. De gangen en ontmoetingsruimtes zijn de straten en pleinen waar mensen elkaar ontmoeten. Anders dan de wijk, is er een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het verschil is dat je buren kwetsbaar zijn. En dat jij je, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen om je heen aan de voorschriften moet houden.” 

“Het duurt nog wel even voordat alle landelijke maatregelen zijn opgeheven en alles weer kan en mag. Kwetsbare mensen worden dan ook geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Dit is min of meer ook voor onze huizen van toepassing. We doen er dan ook alles aan om het thuis van onze bewoners zo veilig mogelijk te maken”, aldus Kodden.

Eigen regie
“Wat er ook speelt, is het aantal zorgmedewerkers dat op de locaties rondloopt van afdeling naar afdeling of huis naar huis. Om hen te beschermen, net zoals bewoners, is het belangrijk om de versoepeling stap-voor-stap te doen. Zo voorkomen we uitval van collega’s en kunnen de voor bewoners vertrouwde gezichten de zorg blijven bieden. Maar het mooiste is dat onze bewoners weer zelf kunnen aangeven wat ze willen, weer de regie kunnen nemen.”  

 

Foto's van Verruiming bezoekregeling verpleeghuizen vraagt solidariteit en begrip

Verruiming bezoekregeling verpleeghuizen vraagt solidariteit en begrip Verruiming bezoekregeling verpleeghuizen vraagt solidariteit en begrip

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht