volg ons

Actueel

Vrienden van Rivierenhof brengen al 25 jaar licht naar bewoners

zaterdag 27 november 2021

Rivierenhof, Zwolle. 
Helaas geen optreden van 'De Motten', geen hapjes, geen drankjes en geen samenkomst van alle bewoners op deze locatie, zoals de Vrienden van Rivierenhof al 25 jaar doen.

Door de nieuwe coronamaatregelen kan het feest niet doorgaan, net als vorig jaar. Spijtig, want het 25-jarig bestaan van de Vrienden van de Rivierenhof verdient een pluim. Wat een feestelijke dag moest worden, werd een symbolische dag. Vanmiddag spraken 'De Vrienden' af met deze twee dames en een heer. Zij krijgen als eerste bewoners van Rivierenhof een lichtje ter ere van het 25-jarig-jubileum van Stichting Vrienden van Rivierenhof. 


Foto v.l.n.r: 

  • Herma Slijkhuis, de altijd opgewekte coördinator vrijwilligers. Zij gaat dit jaar met pensioen en de Vrienden willen haar graag in het zonnetje zetten voor het vele werk voor Rivierenhof.
  • Meneer Straetemans (80) , een hele actieve bewoner die hier sfeer brengt en in het coronajaar een koor heeft opgericht met medebewoners.
  • Maria Wijnen (92), bewoonster van het eerste uur van de nieuwbouw van de Rivierenhof en altijd erg betrokken bij het huis.
  • Op de achtergrond het bestuur van De Vrienden, hun namen staan onderaan dit artikel.


Wij spreken over het jubileum met Daatje, voorzitter van De Vrienden van Rivierenhof.

Hoe zijn de vrienden van Rivierenhof 25 jaar geleden ontstaan?

“De stichting werd in 1995 opgericht met als doel om leuke dingen voor bewoners en medewerkers te doen. Daarbij dacht men toen aan uitjes, optredens en een bloemetje rond de feestdagen. In die tijd stond wet-en regelgeving namelijk niet toe dat zorginstellingen deze extra’s zelf mogelijk maakten. Ook als een actie werd opgezet door bewoners, dan nog werd de opbrengst in mindering gebracht op het instellingsbudget.

Toen werd vanuit het management het initiatief voor de stichting genomen. Aanvankelijk zaten ook een bewoner en een medewerker in het bestuur, maar zorgmedewerkers werden drukker en bewoners steeds ouder. Momenteel bestaat het bestuur enkel uit vrijwilligers.”

En wat doen jullie dan?

“Wij zijn er om leuke, gezellige en zinvolle dingen te organiseren voor de bewoners van de Rivierenhof. We brengen wat extra plezier en ontspanning. Wij verwennen de mensen graag een beetje en dat waarderen ze zeer.”

Kun je een voorbeeld noemen?

“In het verleden hebben we bij de nieuwbouw van de huidige Rivierenhof enkele grotere dingen kunnen betalen dankzij legaten. Zoals de open haard, waarvoor geen geld was. Dat is nog steeds een gezellig en warm middelpunt van het Grand Café. Maar we hebben ook gezorgd voor een piano en grootletterboeken.

In de loop van de jaren is het accent meer komen te liggen op activiteiten voor bewoners. Door de vele bezuinigingen in de zorg kwam het welzijn weleens op de tweede plaats. En juist dat welzijn, waarvoor nu gelukkig steeds meer aandacht komt, is zo belangrijk voor onze bewoners.
We proberen iedere maand iets leuks te organiseren. Helaas kan dat in de coronatijd niet allemaal doorgaan, maar toch organiseerden we verschillende buitenoptredens van muziekgroepen.
En in het voorjaar brengen we bloemetjes rond. Dan komt ook een poffertjesbakster met een echte poffertjeskraam en bakt ter plekke urenlang poffertjes. Wat een echte happening is. Dan komen ook de kinderen van het kinderdagverblijf hiernaast, tot groot plezier van oud en jong.”

En dat doen jullie al 25 jaar. Wat wil je daar nog over zeggen?

“Dat samen veel mogelijk is. We doen dit met veel vrijwilligers, in de bediening bijvoorbeeld. Zonder hen zouden we dit niet kunnen. Maar we werken ook fijn samen met de medewerkers. Zij zijn heel soepel, laten bewoners tot het eind blijven als ze dat graag willen en helpen waar ze kunnen. Ook al kost hen dat extra tijd. We willen allemaal hetzelfde: het leven zo plezierig mogelijk maken voor alle bewoners.”

En nu...?

“Vandaag hebben we deze drie dames een lichtje gegeven, maar alle bewoners krijgen er één. Een beetje licht in deze donkere tijd. Die boodschap willen we iedereen meegeven, kijk wat je voor je medemens kunt doen. Ons bestuur bestaat vijf personen die dit al jaren doen en we kunnen zeggen: vrijwilliger zijn geeft voldoening en je wordt er zelf rijker van.”Foto: Het huidige bestuur van De Vrienden van Rivierenhof, v.l.n.r.
Helma Oonk algemeen bestuurslid, Daatje Weegenaar, voorzitter, Lammy Otte, penningmeester, Klaske Wolthuis, algemeen bestuurslid, Tineke van de Meer, penningmeester.

-
Meer Vrienden van Driezorg

Op meer van onze locaties is een Vrienden van-stichting actief. Zij betalen dit alles uit vrijwillige bijdragen van bewoners, familie of andere partijen die willen doneren. Wilt u een bijdrage doen? Schroom niet om de Vrienden van Driezorg te benaderen.

Contactinformatie vind je hier >> 

Foto's van Vrienden van Rivierenhof brengen al 25 jaar licht naar bewoners

Vrienden van Rivierenhof brengen al 25 jaar licht naar bewoners

(klik op een foto voor vergroting)

« naar overzicht