volg ons

Belevingstuin Berkumstede

Maak uw gift over via NL36 RABO 0167 8987 44 t.n.v. St. Driezorg o.v.v. Belevingstuin Berkumstede.“Voor de bewoners met dementie willen we een belevingstuin maken”, vertelt Klaas van de Vlekkert.

Hij is Coördinator Welbevinden van woonzorgcentrum Berkumstede, een locatie van Driezorg. Onder zijn leiding is er een crowdfunding opgezet om dit idee te realiseren. Van de Vlekkert: “De plek waar de belevingstuin moet komen, is nu nog een kaal stuk groen. Maar we willen dit grasveld omtoveren tot een oase van rust voor de bewoners met dementie. Om dit te realiseren zijn we op zoek naar donateurs die ons hierbij willen helpen."

Wat is eigenlijk een belevingstuin? Een belevingstuin is een tuin die speciaal is gemaakt voor ouderen met dementie. In de omheinde tuin worden vooral natuurlijke elementen gebruikt. Denk hierbij aan bomen, struiken, kruiden, bloemen, water, maar ook aan tast-en bewegingselementen, muziek, geluid en kunstvoorwerpen.

Van de Vlekkert: “Voor mensen met dementie is zintuiglijke waarneming vaak een belangrijke manier om contact te maken met de wereld om hen heen. In de belevingstuin worden ze geprikkeld om activiteiten te ondernemen, contact met anderen te maken, naar buiten te gaan en vrij te bewegen.”

Doneer mee

De totale kosten voor de belevingstuin bedragen €50.000.De donaties worden gebruikt voor de aanleg en inrichting van de tuin.Van de Vlekkert: “Donateurs geven met hun gift de bewoners van Berkumstede met dementie meer leefruimte. Het voelen van de seizoenen, het horen en zien van de buitenwereld maakt dat zij ertoe doen. Want ook mensen met dementie hebben ons nog veel te bieden!”

Klaas van de Vlekkert was op 18 mei te gast in een uitzending van Salland Magazine om te praten over de belevingstuin.