volg ons

Verhalen van medewerkers

Bas de Man, wijkverpleegkundige

"“Kijk samen naar wat wél kan”"

Bas de Man, wijkverpleegkundige

Bas is als wijkverpleegkundige verantwoordelijk voor goede zorg op Driezorg-locatie Arcadia. “Ik ben echt de spin in het web voor cliënten, familie en mantelzorgers”. In zijn werk heeft hij ook te maken met zorg overstijgende taken. “Ik coach ook collega’s in opleiding en help mee de kwaliteit van zorg te verbeteren”. Vanuit zijn eigen interesse, neemt Bas graag deel aan diverse projecten bij Driezorg. Zo was hij betrokken bij de invoering van Chromebooks en het werken met een digitaal zorgdossier. “Als je dingen in de organisatie wil veranderen, moet je ook betrokken zijn en je daarvoor inzetten”, meent hij.

Na zijn opleiding HBO-V, koos Bas bewust voor de ouderenzorg. “Het is zo fijn iets te kunnen betekenen voor deze kwetsbare groep”. Bas heeft echt contact met zijn cliënten en vindt dit belangrijk. “Vaak vertel ik ook iets over mijzelf, zodat zij zich ook openstellen. Ze onthouden vaak alles en komen er dan later weer op terug, leuk is dat”. Hij maakt er een punt van altijd positief te zijn, oprechte interesse te tonen én gebruikt humor in zijn contact met cliënten. “Ik ben mij ervan bewust dat ik vaak de enige bezoeker ben die dag. Ik wil dat cliënten zich door mij gehoord voelen”.

Een kwaliteit die goed van pas komt bij het werk als verpleegkundige, is creativiteit en denken in mogelijkheden, vertelt Bas. “Kijk samen met familie en mantelzorgers naar wat wél kan, wees creatief”.  Een voorbeeld heeft hij ook. “Een cliënt wilde graag dat ik de post voor hem ophaalde, omdat hij dat zelf niet meer kon. Dit is echter geen taak voor de zorg. In plaats van hem ‘nee’ te antwoorden, heb ik hem geadviseerd de buurvrouw te vragen. Zij neemt nu de post voor hem mee”.

Werken in de extramurale zorg betekent zelfstandig werken, aldus Bas. “Je moet er echt voor zorgen dat je de verbinding met het extramurale team zoekt en behoudt. Het samen sparren met collega’s en het uitwisselen van ervaringen, zorgt ervoor dat je jezelf verder ontwikkelt en dat resulteert in kwalitatief goede zorg”. Bas ervaart dat er soms negatief gedacht wordt over werken in de ouderenzorg. “Ik denk dat als verpleegkundigen ervaring opdoen in de ouderenzorg, dat zij er anders over gaan denken, net als ik destijds. Het mooie is dat je langer zorg geeft aan de cliënt. Je leert ze kennen, bouwt samen een band op en betekent écht iets voor hen.”

« naar overzicht