volg ons

Verhalen van medewerkers

Drieluik, deel 1 Elly ten Brinke en Klaas van de Vlekkert

"Huiskamer project zorgt voor rust"

Drieluik, deel 1 Elly ten Brinke en Klaas van de Vlekkert

Op drie etages van Berkumstede verblijven bewoners die 24 uur zorg krijgen. Deze drie etages hebben nu allemaal een gezamenlijke huiskamer met de daarbij behorende huiskamerdiensten en zinvolle daginvulling. Elly ten Brinke en Klaas van de Vlekkert (beide Coördinator welbevinden) werkten mee in de realisatie. Zij zijn het met elkaar eens. “Zonder steun van de teammanager en de bereidheid van de zorg was dit nooit gelukt”.Huiselijke omgeving
Klaas: “De breinomgevingscoaches hebben gezorgd dat de huiskamers qua kleurgebruik, inrichting en aankleding werden aangepakt. Het resultaat is een sfeervolle huiselijke omgeving.” Ook worden er huiskamerdiensten gedraaid door het zorgpersoneel. Even wennen, zo bleek.  “Het zorgteam was weliswaar verantwoordelijk voor een zinvolle daginvulling, maar zij misten de handvaten,” vertelt Elly. Na samen sparren kwam Elly tot een map met tips. “Hierin staan tips voor de zorg zoals gespreksonderwerpen, eenvoudige activiteiten, quizzen en dergelijke. Allemaal heel laagdrempelig.” De huiskamers geven meer rust. “Ook helpen bewoners elkaar onderling als ze aan tafel zitten.”

Observeren

Klaas merkt dat de knop bij veel collega’s om is. “Het stopt niet bij de zorghandeling. Het gaat om aandacht, een zinvolle daginvulling. Dat hoeft ook niet perse een activiteit te zijn, maar kan ook een praatje zijn. Maar net wat bij de bewoner past.” Elly is het daarmee eens. “Het gaat soms ook om simpelweg observeren. Als een bewoner bijvoorbeeld onrustig is. Wat zie je en hoe lossen we het samen op?”

Samen met familie

Ook de hulp van familie blijkt nodig, aldus Klaas. “We betrekken echt de familie bij de gesprekken die we hebben. Stap voor stap proberen we erachter te komen wat maakt dat iemand een mooie dag heeft.” Het wordt ook gewaardeerd als familie bij bezoek de bewoner meeneemt naar de huiskamer. “Al is het alleen maar om met de bewoners een spelletje te doen of de krant voor te lezen. Er ontstaan dan vanzelf gesprekken,”  weet Elly. Een mooi voorbeeld is een familielid dat altijd met de bewoner brownies bakte. Zij doen dat nu gewoon in de huiskamer. De geur, de smaak dat doet echt wat met bewoners.” Betrokkenheid vanuit de omgeving is er ook. Ook Klaas heeft een voorbeeld. “Zo schonk een bewoner uit een aanleunwoning een interactieve kat. Deze blijkt zeer geliefd bij sommige bewoners.”

Wisselwerking

Als coördinator welbevinden organiseert Klaas van alles voor bewoners. “Ik werk daarin samen met allerlei Zwolse partijen en regel vrijwilligers.” Muziek en dans blijkt het vooral goed te doen bij ouderen en met name bij bewoners met dementie. “Zij hebben dan vaak een moment van herkenning en kunnen er helemaal in opgaan, zo mooi om te zien.” Het is echt een wisselwerking, vindt Elly. “Samen met het zorgteam, vrijwilligers, samenwerkingspartners, familie en de bewoners, lukt het ons een veilige, huiselijke en prikkelende omgeving te realiseren die nodig is. De gerealiseerde huiskamers dragen daaraan bij.”

« naar overzicht