volg ons

Verhalen van medewerkers

Hilda Nijhuis, vrijwilliger De Kievitsbloem

"Bewoners zitten veel binnen en door buiten binnen te brengen blijven ze toch betrokken bij de wisselende jaargetijden"

Hilda Nijhuis, vrijwilliger De Kievitsbloem

Vijf jaar geleden ging Hilda (67) met pré pensioen. “Een mooi moment om mij te oriënteren op vrijwilligerswerk”. Omdat ze een grote interesse heeft in kunst en er een vacature was voor de tentoonstellingen bij De Kievitsbloem was haar keuze gauw gemaakt.

“Elke zes tot acht weken wisselt de kunst aan de muur en de verzameling in de vitrine”. Hilda legt zelf contact met kunstenaars of krijgt tips van anderen. “Het lukt iedere keer een prikkelende, gevarieerde tentoonstelling te maken”. Belangrijk voor de bewoners, zo legt ze uit. “Ik houd bijvoorbeeld rekening met het seizoen. Bewoners zitten veel binnen en door buiten binnen te brengen blijven ze toch betrokken bij de wisselende jaargetijden”. Ook geeft het wat dynamiek op de locatie. “Het trekt bezoekers van buiten. Bijvoorbeeld kennissen van exposanten die komen kijken en andere geïnteresseerden”. Dat bewoners en bezoekers van de Kievitsbloem de tentoonstelling waarderen merkt Hilda aan de reacties. “Als we de schilderijen aan het ophangen zijn, reageert iedereen enthousiast en verrast. Al is het wel zo dat kunst natuurlijk erg smaakgevoelig is. De ene keer vind je het mooi en de andere keer wat minder”.

Wat Hilda vooral leuk vindt is het contact met de kunstenaar. “Ik richt samen met de kunstenaar de tentoonstelling in. Het is toch hun kindje.  Met beide exposities inrichten ben ik eens per twee maanden een hele dag bezig”. Iedere keer wordt ook zij verrast door het eindresultaat.

In de vitrine worden vaak verzamelingen geplaatst. “Dan moet je denken aan een verzameling kleine theeserviesjes, kaarsendovers, bijzondere peper- en zoutstelletjes, zelfgemaakte sieraden of keramiek”. Wat Hilda opvalt is dat het vaak vrouwen zijn die dingen verzamelen. “Eén keer had ik een leuke verzameling van zelfbouw vliegtuigen. Toen stonden er opeens een heleboel mannelijke bewoners rondom de vitrine en klonk er veel herkenning. Heel erg leuk”. Verbetermogelijkheden ziet Hilda ook. “Het zou mooi zijn als de tentoonstellingen zouden rouleren bij de locaties van Driezorg. Dan kunnen nóg meer bewoners en bezoekers van de kunst genieten”.

Als vrijwilliger voelt Hilda zich door Driezorg gewaardeerd. “Ieder jaar is er in de zomer een vrijwilligers barbecue en aan het einde van het jaar een kerstbijeenkomst met eindejaarsattentie”. In haar werk als vrijwilliger werkt ze vaak alleen. “Het is leuk dat je tijdens dit soort bijeenkomsten toch contact legt met andere vrijwilligers en ervaringen uitwisselt”. 

« naar overzicht