volg ons

Verhalen van medewerkers

Josien van Rijswijk, vrijwilliger Rivierenhof

"Je moet op je eigen manier proberen een bijdrage te leveren aan de maatschappij"

Josien van Rijswijk, vrijwilliger Rivierenhof

Al voor haar verhuizing naar Zwolle verrichtte Josien van Rijswijk vrijwilligerswerk bij een ouderenzorginstelling in Utrecht. Dat beviel zo goed, dat ze in Zwolle contact opnam met Driezorg. “Ik wil graag iets betekenen voor de samenleving en beleef er veel lol aan. Daarom doe ik vrijwilligerswerk”.

De liefde bracht haar naar Zwolle. “Ik ben gaan samenwonen en wilde nieuwe mensen leren kennen. Vrijwilligerswerk leent zich daar goed voor”. Iedere vrijdagochtend brengt Josien koffie en thee rond bij de appartementen op de Rivierenhof of staat ze achter de bar. “Juist die combinatie bevalt mij zo goed. Ook ontmoet ik graag bewoners in hun eigen omgeving”. Het is het verhaal van de bewoner dat haar boeit. “Zij zijn ook zo verschillend en hebben hun eigen voorkeuren”, merkt ze. Soms zijn er hoge verwachtingen. “De bewoners verwachten  dat je weet hoe zij hun koffie drinken en als het druk is vinden ze soms dat ze te lang moeten wachten”, vertelt ze lachend. Josien is 29 lentes jong en lang. Dat maakt dat mensen haar herkennen. “Dan roepen ze ‘Hé daar is die lange weer’ of ‘Hé een jong gezicht”! Vooral haar leeftijd valt op heeft ze ontdekt. “De meeste vrijwilligers zijn toch wat ouder”. Dit komt onder anderen door het structurele karakter van vrijwilligerswerk denkt ze. “Veel jongeren hebben geen zin om zich structureel te binden met een vast dagdeel en zien graag dat vrijwilligerswerk flexibel kan worden ingericht”.

Josien is werkzoekende. “Ik had in Utrecht een betaalde baan in de ICT, maar dit gaf mij niet genoeg voldoening”. Nu zoekt ze naar werk in de zorg waarbij haar opleiding Industrieel Ontwerpen en Master Mens-Techniek Interactie aan de TU Eindhoven van pas komt. “Ik heb mij bijvoorbeeld bezig gehouden met E-health toepassingen waardoor mensen langer zelfstandig blijven. Het zou mooi zijn als ik dit werk binnen een zorginstelling voort kan zetten”. Daarnaast is ze voornemens vrijwilligerswerk te blijven doen. “Het is fijn om een kantoorbaan hiermee af te wisselen. Het maakt je hoofd leeg en je wordt er niet gestrest van”. De waardering is er ook. “Dat merk je bijvoorbeeld doordat mensen vrolijk worden van je aanwezigheid”.

Of iedereen vrijwilligerswerk moet doen is een eigen keuze vindt Josien. “Je moet op je eigen manier proberen een bijdrage te leveren aan de maatschappij”. Wel vindt ze het opvallend dat er tegenwoordig zoveel vrijwilligers nodig zijn bij een zorginstelling. “Dat is jammer, maar een kant en klare oplossing heb ik er niet voor. Met vrijwilligers kan er gewoon meer”.

« naar overzicht