volg ons

Verhalen van medewerkers

Kiona van Essen, vrijwilliger De Havezate

"Ik help ouderen, maar ook mijzelf."

Kiona van Essen, vrijwilliger De Havezate

Zo’n 3 jaar is Kiona van Essen vrijwilliger bij de  Driezorg. Eerst bij locatie de Fermate en vanaf maart bij De Havezate. Via een vrijwilligersvacature kwam zij met Driezorg in aanraking. Het werken als vrijwilliger is voor Kiona een win-win situatie. “Ik help ouderen, maar ook mijzelf. Door dit werk zit ik niet alleen  thuis en beteken ik écht wat voor een ander”.

Het werk bij De Havezate bevalt Kiona goed. “De sfeer is goed en het is gezellig. Het personeel en andere vrijwilligers en de bewoners gaan op een fijne manier met Kiona om. Ze voelt zich gewaardeerd door de mensen om haar  heen. Dat is zo fijn”. Kiona heeft een  indicatie dagbesteding, en door deze indicatie kan en mag ze vrijwilligers werk doen, Kiona is hier heel blij mee. “Helemaal niks doen is niks voor mij. Ik maak mij liever nuttig en doe nu met veel plezier vrijwilligerswerk voor  Driezorg”. In het vrijwilligerswerk wordt zij begeleid door de coördinator welbevinden en  vanuit Frion heeft Kiona een  werkcoach die iedere twee weken komt kijken hoe het gaat.

Op maandag helpt Kiona in het restaurant. De bewoners komen dan om 12:00 voor het warme eten.  Vooral het 1 op 1 contact met de bewoners bij De Havezate vindt ze leuk. “Op dinsdag en donderdag breng ik koffie rond bij de bewoners”. Dat bewoners het waarderen dat Kiona langs komt, merkt ze wel. “De koffie kopjes staan vaak al klaar en bewoners willen me altijd wel wat laten zien of hebben behoefte aan een praatje”. Kiona trekt rustig 1 ½  uur uit voor de koffie ronde. “De bewoners willen vaak weten wat voor weer het buiten is en welke dag het vandaag is”. De mannen hebben een andere informatiebehoefte, vertelt Kiona. “Die zijn meer geïnteresseerd in het laatste nieuws”.

De eenzaamheid van sommige bewoners valt Kiona op. “Bij één mevrouw ga ik echt zitten koffie drinken.  Zij is echt heel eenzaam. Ik luister alleen maar en zij praat”. Dat dit helpt, is te merken aan de houding van mevrouw. “Als ik binnen kom zit ze in elkaar gedoken, kijkt ze je niet aan en als ik weg ga zit ze rechtop en kijkt ze me aan. Een verschil van dag en nacht”. Kiona vindt dat er aandacht moet zijn voor eenzaamheid. “Bewoners moeten deelnemen aan activiteiten. Thuis zitten helpt niet als je eenzaam bent”.

Kiona raadt anderen zeker aan vrijwilligerswerk te doen. “Maar je kan mensen daar niet toe dwingen. Je moet het écht willen en enthousiast zijn”. Vooral de aandacht voor ouderen vindt Kiona belangrijk .Volgend jaar wil Kiona haar vrijwilligerswerk bij De Havezate uitbreiden. 

« naar overzicht