volg ons

Verhalen van medewerkers

Lieke van de Werfhorst, verzorgende IG

"De energie die je erin stopt, krijg je dubbel en dwars terug"

Lieke van de Werfhorst, verzorgende IG

In 2006 begon Lieke als Verzorgende IG bij Driezorg locatie De Havezate. “Daar kwam ik er achter dat werken op kleinschalige afdeling voor dementerenden echt bij mij past en dat had ik niet verwacht”. Lieke is leergierig, dat blijkt wel uit haar staat van dienst als het gaat om opleidingen. “Eerder deed ik al de opleiding tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er) en een opleiding tot Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP)”. Op dit moment volgt Lieke de opleiding tot Verpleegkundige. “Zo fijn dat ik die kans gekregen heb”. De toelating hiervoor was nog niet zo makkelijk. “Het zijn opleidingsplekken, dus moet je wel gemotiveerd zijn. Daarom heb ik een instaptoets, leervermogen test gedaan en een sollicitatiegesprek gevoerd”. Allen met goed gevolg. “Voordeel is dat iedereen die vanuit Driezorg de opleiding volgt, het goed bij kan benen en goed gemotiveerd is”.

Momenteel werkt Lieke op Driezorg-locatie De Kievitsbloem op de intramurale afdelingen, waar ze veel nieuwe ervaringen opdoet onder begeleiding van een meewerkend werkbegeleider. Toch ligt haar hart bij dementerende ouderen. “Je moet dan erg met je gevoel werken en niet teveel zeggen. Je bent hun houvast in een voor hun moeilijke leefwereld”. Deze ouderen vertonen vaak onbegrepen, agressief gedrag. Iets dat Lieke als een uitdaging ziet. “Door je te verdiepen in de persoonlijkheid van de bewoner en zijn/haar levensgeschiedenis, lukt het je soms om met kleine dingen het gedrag om te buigen. Dat geeft een goed gevoel”!

In haar werk houdt Lieke niet van vluchtig zorgcontact. “Dan bouw je ook geen band op en dat wil ik juist wel”.  Het geven van aandacht, de tijd nemen, een gezellig praatje en interesse tonen brengt haar veel. “De energie die je erin stopt, krijg je dubbel en dwars terug”. Lieke werkt ook graag samen met de vrijwilligers. “Zij zijn geen vervanging voor de zorg, maar kunnen onze bewoners wel net dat beetje extra geven waar wij niet altijd tijd voor hebben”.

De keuze om te werken in de ouderenzorg maak je bewust, stelt Lieke. “Je moet liefde hebben voor het vak. Een positieve instelling en geduld zijn daarbij noodzakelijke eigenschappen”. Ook eigen initiatief kan Lieke waarderen. “Ben je nieuw op de locatie? Stel je dan gewoon even voor aan je collega’s”. Iets dat zij zelf ook altijd doet. Als nieuw lid van het team Kievitsbloem, werd ze overigens hartelijk verwelkomd. “Ik voelde mij direct lid van het team, een prettig gevoel”. Bewoners die opgenomen worden, hebben steeds vaker een zwaardere zorgvraag, merkt Lieke. “Het is dus belangrijk dat je  wat bagage hebt en hiermee kan omgaan. Fysiek wordt het ook zwaarder”. Lieke denkt nog lang bij Driezorg te blijven werken. “Zolang ik mij kan blijven ontwikkelen, blijf ik hier met plezier werken”. 

« naar overzicht