volg ons

Verhalen van medewerkers

Mia Weertman, vrijwilliger Berkumstede

"Vrijwilligerswerk geeft ook verantwoordelijkheden"

Mia Weertman, vrijwilliger Berkumstede

Onder de mensen
Al 24 jaar is Mia actief als vrijwilliger op Driezorg-locatie Berkumstede. Iedere week haalt zij cliënten op bij hun kamer voor een kopje koffie of thee. “Gisteren heb ik nog een meneer die naar de koffie wilde en bijna blind is, opgehaald en naar de koffie begeleid. Hij heeft echt hulp nodig, wil hij onder de mensen komen”.

Berkumstede
Toen de kinderen uit huis gingen, had Mia meer tijd voor vrijwilligerswerk. Doordat haar moeder cliënt was bij Rivierenhof, werd zij gevraagd of haar het leuk leek vrijwilliger te worden bij Driezorg. “Ik wilde dat wel, maar dan wel in mijn eigen wijk Berkum”. Zo gezegd, zo gedaan.

Nieuwe vrijwilligers
In de 24 jaar dat Mia actief is als vrijwilliger is er heel wat veranderd. Mia merkt dat er veel meer gevraagd wordt van vrijwilligers. “Personeel kan niet alles meer zelf doen”. Nieuwe vrijwilligers krijgen is niet makkelijk, maar wel nodig. “Ik ben 80 jaar jong en mijn collega vrijwilligers zijn toch zeker 70 plus. De huidige groep vrijwilligers wordt steeds ouder dus nieuwe aanwas is zeker nodig”. Mia denkt dat ook tijdgebrek een drempel is voor veel mensen. “Tegenwoordig hebben mensen ook hun werk en geen tijd om er ook nog eens vrijwilligerswerk bij te doen”.

Rust en belangstelling
Voor cliënten zijn vrijwilligers heel belangrijk, merkt Mia. “Ze rekenen erop dat je komt. Het liefst iedere keer op hetzelfde tijdstip. Niet 10 minuten te vroeg of te laat. Ze staan je écht op  te wachten”. Als een vrijwilliger een keer niet kan, is het dus wel belangrijk vervanging te regelen. “Vrijwilligerswerk geeft ook verantwoordelijkheden”. Iets dat volgens Mia nog wel eens vergeten wordt. Tips voor toekomstige vrijwilligers heeft Mia wel. “Vooral rustig blijven en belangstellend zijn”.

 

« naar overzicht