volg ons

Verhalen van medewerkers

Miranda Doldersum, Verzorgende IG De Kievitsbloem

"We gaan ervoor, iedere dag weer"

Miranda Doldersum, Verzorgende IG De Kievitsbloem


Miranda Doldersum, Verzorgende IG bij De Kievitsbloem werkt al vanaf 2001 bij Driezorg, maar ontwikkelde haar liefde voor de ouderenzorg al veel eerder. “Ik heb nog steeds warme herinneringen aan het wonen én werken in het verpleeghuis ‘Het Immendaal’, midden op de Veluwe, in de jaren ‘90.” Na een  werkpauze, waarin zij drie kinderen kreeg, pakte ze haar vak weer op bij Driezorg. “Dat doe ik nog steeds met heel veel plezier, maar toch begon het twee  jaar geleden te kriebelen.” Die ‘kriebel’ ontstond doordat Miranda zich wat meer wilde ontwikkelen in haar werk. “Er is veel veranderd in de zorg. De bewoners die hier komen hebben zwaardere zorg nodig en zijn vaak dementerend. Dat vraagt ook wat van het personeel, vind ik.” Driezorg vond dat ook en bood de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) aan. “Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”
De smaak te pakken

Gedurende 14 maanden ging Miranda 1 dag in de maand naar school. “De studiebelasting was ongeveer 6 tot 8  uur in de week”, vertelt Miranda. In het begin had ze moeite haar weg te vinden, maar al gauw kreeg ze toch de smaak te pakken. Miranda leerde in haar opleiding anders kijken naar demente bewoners en naar wat zij nodig zijn. “Vaak geef je zelf al onterecht invulling aan een zorgvraag, maar blijkt dit toch anders te zijn.” Recentelijk ronde Miranda succesvol de opleiding af. Nu is zij Verzorgende IG met de specialisatie GVP. In haar nieuwe rol behartigt zij o.a. de belangen van de dementerende bewoners en adviseert zij collega’s, vrijwilligers en mantelzorgers. “Ik ben nu bezig mijn rol als GVP’er bij De Kievitsbloem in te vullen.” Samen met andere GVP’ers en collega’s neemt Miranda ook deel aan het project ‘Levensverhaal centraal’, een samenwerking met Windesheim. Inmiddels is een pilot gestart. “Centraal staat hoe je het levensverhaal van de bewoner kunt vertalen in de zorg.” Als voorbeeld geeft Miranda een mevrouw die geen kinderen heeft. “Dat kan een bewuste of onbewuste keuze zijn,  het kan verdriet betekenen, maar ook vrijheid betekenen. In gesprek met de bewoner, familie en collega’s probeer je daar achter te komen door het invullen van een verhaalcirkel (zie figuur) en hiernaar te handelen. Mevrouw kan het vervelend vinden dat op zondag medebewoners veel bezoek van kinderen en kleinkinderen krijgen. Je kan dan een vrijwilliger regelen die mevrouw even afleidt met een wandeling of spelletje.”

Het zijn de kleine dingen die het doen
Miranda is blij dat zij zich heeft kunnen ontwikkelen. “De GVP opleiding heb ik afgerond, maar er zijn gedurende het jaar ook tal van E-learnings die ik bij Driezorg kan volgen. Ik vind dat ontzettend leuk en belangrijk. Wie weet wat er nog op mijn pad komt!” Elke dag gaat zij met plezier naar haar werk. “Ik kan wat betekenen voor de mensen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Een gebaar, een glimlach... Samen met mijn team gaan we ervoor, iedere dag weer.”

 

« naar overzicht