volg ons

Verhalen van medewerkers

Ria Kisteman - Casemanager dementie

"Handen en voeten geven aan samenhang en samenwerking in dementiezorg."

Ria Kisteman - Casemanager dementie

Sinds afgelopen zomer heeft Driezorg Casemanagers dementie in dienst, en daar zijn we trots op! We verwachten dat we komende jaren steeds meer te maken krijgen met mensen met dementie. Dementiezorg is daarom de komende jaren een belangrijk speerpunt. Maar dat geldt ook voor langer thuis wonen bij cliënten met een intensievere zorgvraag. De casemanager dementie geeft advies, informatie en ondersteuning en stelt vast wat de cliënt en zijn/haar mantelzorger nodig hebben aan zorg. Daarnaast geeft de casemanager begeleiding in het proces van dementie. We kijken terug op de afgelopen maanden met Ria Kisteman, Casemanager dementie bij Driezorg.

“In de laatste acht maanden heeft het casemanagement dementie vanuit Driezorg een flinke "swung" gekend. Vanaf eind augustus 2020 waren er de eerste aanmeldingen voor ondersteuning en begeleiding thuis. Momenteel bestaat de caseload uit 46 cliënten, gemiddeld zijn er drie nieuwe aanmeldingen per week. De jongste cliënt is 66 jaar de oudste 96 jaar. De aanvraag voor casemanagement verloopt in het merendeel via collega wijkverpleegkundigen, maar ook via de Specialist Ouderengeneeskunde, WMO consulent, Praktijk Ondersteuner Huisarts, Huisarts, Netwerk dementie IJssel-Vecht, kinderen of partners zelf. Niet alle cliënten hebben een diagnose dementie, dat is ook niet noodzakelijk. Men kan ook contact opnemen bij het zogenaamde ‘niet pluis gevoel’. Bij deze cliënten spelen soms andere medische klachten een rol in het verlies van regie en zelfredzaamheid.

Naast het vormgeven van de nieuwe functie Casemanager dementie en het daarbij horende netwerken, is er de eerste periode vooral veel tijd gaan zitten in kennismakingen en wegwijs worden binnen de organisatie en de verschillende wijken. Een voorbeeld van waar we mee bezig zijn is De Bovenkamer: een inloophuis voor mensen met vragen over het geheugen in de AA-landen, Dementievriendelijk Hattem en participatie in de WZD commissie. Daarnaast hebben we betrokkenheid bij de dagverzorging/dagbesteding vanuit de locaties Berkumstede, Rivierenhof en Fermate. Kortom er is vanalles te doen, te ontdekken, te leren en te ontwikkelen en ik vind het erg leuk! Vanuit collega's, cliënten en familie is er mooie feedback en krijgen we uitingen van ervaren steun en begeleiding: zo kregen we bijvoorbeeld een berichtje van een zoon van een cliënt uit Duitsland. Per whatsapp drukte hij via een cartoon zijn waardering uit. Zo leuk om te ontvangen!

In 2021 is er een uitbreiding van de formatie en verwelkomen we collega’s Casemanager dementie (in opleiding) Christien Visser en Floor Wielandt, samen kunnen we doorgroeien naar een caseload van 75-80 cliënten en nog veel meer ‘handen en voeten’ geven aan samenhang en samenwerking in dementiezorg. Want zorgen zijn er om te delen!”

 

« naar overzicht