volg ons

Verhalen van cliënten

meneer Evenboer, De Havezate

"Kijk drie keer, voordat je maar een streepje zet."

meneer Evenboer, De Havezate

Fijn wonen
“Koffie, speculaasje?” Vraagt meneer Evenboer als ik binnenkom bij zijn appartement bij de Havezate. De radio staat aan, kopje koffie erbij. Ja, het is goed vertoeven bij meneer Evenboer. Dat vindt hij zelf ook. “Het is fijn wonen hier. Lekker ruim, de fysio om de hoek en met wat huishoudelijke hulp van Driezorg red ik mij prima.” De rollator in de kamer wordt niet vaak gebruikt, zo begrijp ik later. “Ik ben nog heel mobiel, kook zelf en rijd auto.”

Een tuintje
Nadat zijn vrouw door lichamelijke problemen geen trap meer mocht lopen, kwamen zij te wonen op de 1e verdieping bij de Havezate. Helaas overleed zijn vrouw in 2013.  “Tja dan sta je er plots alleen voor.” Meneer verhuisde naar de begane grond, want er kwam een appartement vrij. “Dat was prettig. Een tuintje erbij. Alleen die bladeren in de tuin. Die kan ik niet meer zelf opruimen”. Hij heeft ook veel sociale contacten in Zwolle. “Ik heb een nieuwe knie gekregen.” Hij laat me een fors litteken zien. “Daardoor was ik een tijdje uit de running. Dan is het wel fijn dat ik met iemand mee kan in de auto om boodschappen te doen.”

Actief
Meneer Evenboer zit niet graag stil. Hij is naast bewoner ook vrijwilliger. Al jaren hijst hij de vlag bij speciale gelegenheden, is actief binnen de Bewonerscommissie en zit bij de vrijwillige Brandweer. Ook neemt hij deel aan tal van activiteiten. Hij somt op: “vrijdagmiddag heb ik fysio en dan ga ik biljarten. Morgen ga ik klaverjassen, maandag en donderdag koersbal ik en 1x per maand koken we met de Kookclub.” Met koersbal is meneer 7e geworden met het Overijsels kampioenschap. “Maar liefst 3 teams uit Zwolle zaten bij de eerste 7. Knap toch?!”

Schilderen
Een passie van meneer Evenboer is schilderen. “Als kind had ik al talent voor tekenen.” Meneer pakte het weer op toen hij met pensioen ging, nadat hij maar liefst 40 jaar bij KPN had gewerkt. “Ik heb les genomen bij Sjoerd Hak en Jan Westerman. Daar heb ik de techniek geleerd.” Enthousiast laat hij mij het werk zien dat hij thuis heeft liggen. Het meeste hangt aan de muur, een deel is opgeborgen. Het resultaat van jaren experimenteren. Niet gek voor iemand die kleurenblind is. “ Ik schilder voornamelijk aquarellen. Momenteel haal ik mijn inspiratie uit mooie foto’s uit bijvoorbeeld de krant.” Ook op vakantie is meneer Evenboer bezig met schilderen. “Ik neem dan altijd een notieblok mee en doe graag ideeën op bij andere kunstenaars.” Hij benadrukt hoe belangrijk het is om goed materiaal te gebruiken. “Goed papier is essentieel en houd je penseel aan het eind vast. Heb geduld. Kijk drie keer, voordat je maar een streepje zet.” 

« naar overzicht