volg ons

Verhalen van cliënten

mevrouw Disch, De Havezate

"Ik speel elke dag een woord op Wordfeud naar mijn dochter, zodat ze weet dat het goed met me gaat"

mevrouw Disch, De Havezate

Met een warm welkom word ik onthaald in het huis van mevrouw Disch in De Havezate. “Kom gezellig binnen!”

Ik neem plaats op de bank. Mevrouw Disch legt een wel heel bijzondere glossy op mijn schoot. “Deze glossy heeft mijn familie gemaakt toen ik 90 werd. Ik vind het een enorm origineel cadeau.” Ik blader door het blad. Er staan allerlei foto’s en verhalen in over het leven van mevrouw Disch.

Op de tafel zie ik een tablet liggen. “Daar kan ik op e-mailen en internetten. En spelletjes spelen, natuurlijk”, vertelt mevrouw Disch. “Ik speel Wordfeud met mijn dochter. Elke ochtend en avond speel ik een woord naar haar. Zo weet ze dat het nog goed met me gaat. Als ik geen woord heb gespeeld, belt ze me altijd even.”

“Bij toeval ben ik bij De Havezate terecht gekomen”, vertelt mevrouw. “Mijn kinderen opperden dat ik eens moest gaan kijken naar een aangepaste woning in een verzorgingstehuis”. Ze is gaan kijken naar een woning in De Havezate en was meteen verkocht. “Ik woon hier nu tweeënhalfjaar met veel plezier.”

Mevrouw Disch voelt zich thuis in De Havezate. “Er is altijd wat te doen”, vertelt ze. “Als je de deur uitstapt, kun je zo een praatje maken of een kopje koffie drinken met iemand.” Daarnaast is ze ook nog actief: ze sport regelmatig bij de seniorenfitness en speelt mee met de geheugentraining in De Havezate. Bij de geheugentraining lost ze samen met een aantal medebewoners woordspelingen en cryptogrammen op. “Zo houd ik mijn lichaam en geest gezond!”, lacht ze.

Mijn oog valt op de mooie schilderijen aan de muur. “Schilderen is lang een hobby van mij geweest”, vertelt ze. “Ik heb tekenlessen gegeven aan groepen en op een middelbare school. Daarnaast ben ik nog steeds lid van de kunstenaarsvereniging in Zwolle. Hier wordt iedere week naar model getekend.”

MCollage van mevrouw Dischevrouw Disch loopt naar haar werkkamer en komt terug met een aantal lijstjes. “Dit is mijn nieuwste hobby”, glundert ze, terwijl ze een lijst in mijn handen legt. “Collages maken. Twee keer per jaar hebben we een expositie met de kunstenaarsvereniging, onder andere in de grote kerk in Zwolle. Daar kun je mijn collages komen bekijken.”

Regelmatig is mevrouw Disch buiten te vinden. Ze neemt me mee naar de gang, waar een bijzonder fietsje staat. “Dit is een elektrische loopfiets” vertelt ze. “Ik mag helaas niet meer fietsen, daarom heb ik deze ‘SitGo’-loopfiets.” Ze is erg blij met de loopfiets. “Je tuft zo naar de supermarkt, op het fietspad of de stoep. Een echte uitkomst, het geeft zoveel vrijheid.”

Door: Elyse Groenendaal, Marketing en Communicatie

« naar overzicht