volg ons

Verhalen van cliënten

mevrouw Peltenburg, De Havezate

"Voor mij betekent mezelf zijn dat ik mij niet op een bepaalde manier hoef te manifisteren"

mevrouw Peltenburg, De Havezate

Jezelf zijn door de ogen van
Mevrouw Peltenburg (69), bewoonster van Driezorg-locatie De Havezate

Mevrouw Peltenburg woont sinds twee jaar met plezier in Zwolle en is op latere leeftijd, ongeveer dertig jaar geleden, uit de kast gekomen. Ze vertelt over wat ‘jezelf kunnen zijn’ voor haar betekent en hoe ze daar invulling aan geeft in haar omgeving.

Wat betekent ‘jezelf kunnen zijn’?
“Voor mij betekent het dat ik mezelf niet op een bepaalde manier hoef te manifesteren. Ik wist in mijn jeugd al wel dat ik me anders voelde, ik wilde niet bij de meisjes horen en bezig zijn met typische ‘meisjesdingen’ en ik voelde de drang om mensen te verdedigen die bijvoorbeeld homoseksueel waren. Maar ik kon die gevoelens nooit plaatsen. Daarbij was het in mijn tijd gewoon om op een gegeven moment te gaan trouwen. Dat heb ik ook gedaan, terwijl ik niet lekker in mijn vel zat. Op het moment dat ik uit de kast kwam op mijn 35ste, was het voor mij dan ook echt een verademing.”

Jezelf zijn in je eigen omgeving
“Ik heb wel het idee dat ik mezelf kan zijn hier. Natuurlijk ben ik ook al een lange tijd uit de kast dus is het inmiddels ‘gewoon’ voor mij. Het onderwerp ‘geaardheid’ komt dan ook niet vaak ter sprake. Soms gooi ik wel eens een balletje op als ik in gesprek ben met iemand, gewoon om te kijken hoe er op wordt gereageerd. Misschien durven mensen het niet te vragen, of ze gaan er gewoon vanuit dat je hetero bent. Ik ben er wel open in, maar omgekeerd ga je ook niet aan iedereen vertellen dat je hetero bent, dus waarom zou ik dat wel doen? Toen ik in een groep mensen vertelde dat ik mijn verhaal hiervoor wel wilde doen omdat ik onder de doelgroep viel, kreeg ik achteraf berichtjes van sommigen die mij feliciteerden omdat ze dachten dat ik op dat moment uit de kast kwam. Daar kon ik wel om lachen. Het geeft wel aan hoe weinig erover wordt gepraat.”

Wat vindt u van het initiatief van WijZ en Driezorg om aandacht te vragen voor dit thema?
“Ik denk wel dat de expositie en voorstelling die worden georganiseerd het thema meer bespreekbaar kunnen maken, want het komt normaal gesproken niet echt aan de orde. Ik denk dat sommige mensen het ook wel een lastig thema vinden.”

Zwolle als regenboogstad
“Dat Zwolle een regenboogstad is, is voor mij niet erg zichtbaar. Er wordt hier en daar wel eens wat georganiseerd of er zijn wat initiatieven, maar dan moet je er echt naar zoeken. Vaak is het dan in mijn ogen ook meer voor homomannen dan voor lesbiennes. Op dat gebied valt er dus nog wel wat te winnen.”

« naar overzicht